dijous, 29 d’abril del 2010
Catalunya ha elegit, elegeix i elegirà
Temps pel roig, pels canvis profunds
La prioritat d’ICV i EUiA és sortir de la crisi creant ocupació i mantenir drets socials i l’estat de l benestar. Proposem un canvi de model econòmic, amb canvi profund del model de creixement econòmic, donant preferència a les polítiques redistributives, a la igualtat d’oportunitats i al desenvolupament del teixit productiu. Precisament aquesta setmana el grup parlamentari d’ICV-EUiA ha defensat un un reequilibri dels sectors productius i per la modernització social i ecològica de Catalunya. Ho ha fet al debat monogràfic de política agrària, on el diputat Francesc Pané (http://francescpanesans.blogspot.com) ha defensat amb força un Acord Nacional per modernitzar l'agricultura i l'agroindústria. Pel grup d’ICV-EUiA cal un Acord Nacional que ha de ser la base per a una Llei Marc de Política Agrària de Catalunya. Cal un nova cultura agrària i alimentària a Catalunya, en què la concertació sigui tan important com la protecció, en què la producció es fonamenti sobre el coneixement, la transferència de tecnologia i les millors pràctiques; en què la participació dels productors en la transformació i en el comerç dels aliments sigui una de les bases empresarials del camp català; en què el suport de l'Administració no sigui només unilateral d'un departament, sinó el fruit d'una política global de l'Executiu; en què el conjunt social de la nació es comprometi amb els seus aliments i amb les persones que els produeixen.Aquesta mateixa setmana el govern espanyol ha manifestat la seva voluntat d’una reforma laboral, plena d’ambigüitats Des de diferents interessos, com la CEOE, el Banc d’Espanya, empenyen propostes que situen com a primera prioritat per la sortida a la crisi, la flexibilització del mercat de treball, entesa només com a abaratiment de l’acomiadament i dels costos laborals en general. Són les mateixes veus que van ignorar la vulnerabilitat i els perills que comportava el model de creixement en crisi i que van negar reiteradament l’existència d’una bombolla financera alimentada per l’especulació. Els empresaris espanyols saben, que els costos laborals o la possible rigidesa del mercat de treball, no són, ni de lluny, el principal problema en l’actual entorn de crisi, ni tampoc els causants de la mateixa. El principal problema de les empreses és la manca d’accés al finançament perquè els bancs han tancat les aixetes. I així, el governador del Banc d’Espanya s’inventa problemes sense resoldre els de la seva institució. Per això avui ICV i EUiA ICV surt a l carrer, per oposar-se, entre d’altres temes, a una reforma laboral basada en la idea de que la sortida a la crisi va lligada a la pèrdua de drets dels treballadors i treballadores i a l’augment obligatori de l’edat de jubilació.
dilluns, 12 d’abril del 2010
Florentino ja va “guanyar” dimarts; quan ho farà la ciutadania?
dimecres, 7 d’abril del 2010
Per més i millors polítiques d’esquerres
Aquesta setmana Felip Puig feia Pasqua abans de Rams: amenaçava amb que el PSC voldria un pacte a la basca a Catalunya; és a dir, un govern de PSC recolzat des del Parlament pel PP. Deixant a part que aquests dos partit mai sumarien de forma suficent, allò que és evident és que CiU pot, i en algun cas fins i tot desitjaria, governar amb els dos que “critica”, PSC i PP. A ICV, òbviament, amb cap de les combinacions ens hi trobaran, perquè per sobre de tot allò que perseguim és la màxima força possible en les eleccons per poder executar al màxim el nostre programa de govern d’esquerres.
Des del 22 de març a la web (www.joanherrera.cat/) i a flickr, youtube, facebook es pot trobar el procés participatiu per elaborar els programes electoral i de govern d’ICV-EUiA. Els treballs s’articularan en tallers i fòrums. Els tallers són trobades per aprofundir sobre temàtiques concretes del programa. És convida un o més ponents, d’ICV-EUiA o externs, amb membres de les organitzacions d’ICV i EUiA, i on es debat i sintetitza les principals aportacions. Els fòrums són actes principalment oberts a la participació externa, tant individual com d’entitats; tenen per objectiu debatre les propostes que s’han anat realitzant durant el procés participatiu sobre les principals àrees temàtiques de programa com Economia i ecologia, Drets socials, Feminització de la societat, Autogovern i model d’estat, Radicalitat democrática, Emancipació juvenil, etc.
El procés participatiu pretén assolir diversos objectius: elaborar de forma participada el programa, establint el nostre compromís amb la ciutadania; decidir les prioritats de Govern d’ICV-EUiA, aquelles prioritats que seran fonamentals perquè ICV-EUiA formi part d’un nou Govern d’esquerres; i molt important mobilitzar a la gent d’esquerres i ecologista, però també a d’altres sectors socials amb els que podem establir noves aliances, com ara emprenedors, autònoms i membres de PIMES innovadores, les empreses cooperatives i el tercer sector.
El procés pretén elaborar un programa de overn, ambiciós i creïble , que expressi la voluntat d’ICV-EUiA d’incidir en totes les àrees de govern prenent com a punt de partida la tasca realitzada pel Govern d’esquerres i plantejant un nou impuls de més i millors polítiques. Un programa innovador i transformador entorn dos eixos fonamentals: superar la crisi i la defensa i exercicii màxim de l’autogovern. Per ICV-EUiA la principal línia de proposta s’hauria d’articular entorn un nou pacte social i verd per superar la crisi, creant ocupació i amb drets socials, amb un canvi de model econòmic. Volem concretar 200 propostes , algunes de tant importants com la següent: un Pla de xoc per crear noves ocupacions en aquells sectors vinculats als serveis relacionats amb els drets de ciutadania: dependència, salut, atenció a la infància i la joventut, exclusió social, societat de la informació, cultura, formació contínua i qualificació professional. Lluita contra l’economia submergida i precària per convertir-la en ocupació reconeguda, amb drets i de qualitat. Des d’ICV-EUiA sabem que som una gran garantia per una sortida solidària a la crisi que pensi també en les generacions futures.