dimarts, 7 de juny del 2011

Alemanya tindrà un futur sense nuclears; i nosaltres per què no?

Demà, 5 de juny, és el dia mundial del Medi Ambient. Enguany amb una gran fita a aconseguir: el tancament de les centrals nuclears i l'acceleració del canvi de model energètic cap les energies renovables. Com acte previ a la manifestació convocada demà a les 12h, al Pla de Palau de Barcelona, Greenpeace va presentar, dimecres, un estudi realizat per la Universitat de Ciències Naturals de Viena (BOKU) i l'Institut Austríac d'Ecologia (Ökologie Institut): aquest presenta, de forma visual, diversos escenaris sobre com se dispersaria la radiació en el cas de que la central nuclear de Ascó patís un accident nuclear greu. (www.greenpeace.org/espana/es/Blog/si-la-central-nuclear-de-asc-fuese-fukushima/blog/35086).

Alemanya acaba de decidir el tancament de les centrals nuclears. La ciutadania d'Itàlia ho podrà decidir en referèndum els propers dies 11 i 12 de juny. Amb molts més motius ho hauríem de poder fer nosaltres a Catalunya i a la resta de l'Estat, ja que tot és qüestió de voluntat política, com acaba de demostrar la “inflexible” Angela Merkel!. Fa menys d'un any, en guanyar les eleccions, canviava el pla acordat de tancament; ara després de Fukushima i, de les continuades victòries i ascensos electorals dels Verds alemanys i de les molt importants mobilitzacions ciutadanes, rectifica. Aquesta decisió significa quelcom important: la gran potència econòmica europea i una de les primeres mundials, ha decidit prescindir de l'energia nuclear, per tant ha caigut un mite! Pretenen substituir el 25% d'energia nuclear que consumeixen, d'una banda directament amb estalvi energètic (un 10%), amb més eficiència arreu ((transport, edificis, indústria, etc); i el 15% haurà de ser amb renovables. Així, just la setmana passada i a proposta dels Verds europeus, la Comissió de Medi Ambient del Parlament Europeu aprovà reduir fins a un 30% les emissions de gasos efecte hivernacle pel 2020 (actualment l’objectiu era del 20%).

ICV-EUiA a Catalunya i Espanya, així com al Parlament Europeu, hem defensat el replantejament global del debat energètic. Cap on? Cap a on és possible, com demostrarà Alemanya: una aposta per l'estalvi i l'ecoeficència.; cap a una aposta clara (política i econòmica) en favor de les renovables; cap a abandonar progressivament l'energia nuclear (no construint noves centrals, no ampliant la vida a les actuals, i garantint que en cas que algunes centrals no superin els tests/proves, siguin tancades immediatament). Ja el mes de març Joan Herrera, va interpel·lar el govern de CiU a que es posicioni sobre quin és el futur i l’horitzó de l’energia nuclear a Catalunya, un dels territoris més nuclearitzats de l’Estat espanyol. Igualment ICV-EUiA ha plantejat, al Congrés espanyol, la necessitat d’un pla pont per al tancament de les centrals nuclears i caminar cap a les energies renovables amb estratègies d’estalvi i eficiència. Com farà Alemanya, a Catalunya i Espanya és possible, un pla pont de tancament de les nuclears.

Aquest article va ser escrit per ser publicat dissabte 4 de juny al diari Regió 7

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada