dilluns, 28 de febrer del 2011

La prioritat és la inversió social, com les escoles

Avui ICV-EUiA-EPM celebrem a Barcelona la Convenció programàtica de les municipals 2011 (www.inicativa.cat). El debat i les propostes estan articulades entorn tres grans eixos: les polítiques de drets i cohesió social; una nova societat i economia ecològica; un canvi de model de la democràcia local, amb més i millor codecisió i corresponsabilitat. Des dels ajuntaments hem de continuar garantint i millorant les polítiques per l’equitat, contra l’exclusió social i la pobresa; l’accés universal a serveis públics d’ocupació, formació, socials, sanitaris, educatius i culturals. Cal gestionar amb rigor els recursos públics en uns temps difícils per a totes les finances, sobretot per les locals. Però allò principal és prioritzar les polítiques socials i les estratègies de canvi de model, cap a la sostenibilitat ambiental i la generació d’una nova economia, nova ocupació i projectes empresarials innovadors. Aquestes polítiques, les socials i les de canvi sostenible i econòmic, no són despeses sinó inversions de present i futur.

En nom de les polítiques d’austeritat per reduir el dèficit i l’endeutament de les administracions públiques no es pot reduir l’Estat de Benestar, amb el corresponent increment de les desigualtats socials i del risc d’exclusió de part important de la ciutadania. Això és el que està fent el govern de CiU, el que proposava “una Catalunya millor”. El govern de Mas està anunciant el que no farà, en especial, les retallades en drets bàsics com la salut mitjançant l'aturada de les obres en 14 centres sanitaris públics. Però com es pretén retallar en 850 milions la inversió en salut pública i, a la vegada, portar a terme la deducció d'impostos per aquells que es paguen la sanitat privada per via d'una mútua? I com potser el moment de renunciar a 400 milions d'euros d'ingressos provinents de les grans fortunes que paguen l'impost de successions i alhora retallar un 20% el pressupost d’Ensenyament? En aquest punt és allò que està passant a Manresa. Dijous la Consellera Rigau no va resoldre cap de les incerteses importants que el seu Departament ha generat, entre d’altres, sobre les construccions de les noves escoles de primària de Valldaura i nova Flama i l’institut definitiu de Cal Gravat; com sense resoldre la problemàtica d’un possible tercer P3 a l’Escola La Sèquia. Totes aquestes qüestions reberen el suport unànime del Ple de l’Ajuntament de Manresa el 17 de gener passat, acords que la diputada Massana i el grup parlamentari d’ICV-EUiA ja han traslladat i es continuarà insistint.

La ciutadania allò que reclama i necessita és solucions i entesa entre les administracions. Des d’ICV-EUiA entenem que, de la bona interlocució entre administracions depèn la bona qualitat del nostre sistema educatiu i que els ajuntaments tenen un paper fonamental, en coneixement de les necessitats, en la demanda d’inversions i en l’estructuració d’una oferta educativa de qualitat. En el moment que vivim l’educació és, més que mai, l’espai per reduir les desigualtats, assolir l’èxit escolar per a tothom i canviar cap una societat i economies cooperadores.

Aquest article va ser publicat al diari Regió 7 dissabte 26 de febrer de 2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada