dissabte, 9 d’abril del 2011

Hi ha d'altres futurs possibles davant 100 dies de retallades

La característica principal dels 100 dies de govern de CiU és que, mai com ara, s’havien produït tants atacs a l’Estat de benestar en tant poc temps, que afecten la sanitat, l’educació,els serveis socials, la cultura, les infraestructures, la justícia, els mossos d’esquadra... afectant a serveis públics fonamentals. L’altre gran cas a Europa és el Govern de Cameron al Regne Unit , que Artur Mas ha posat més d’una vegada com exemple. L'allau d’anuncis de retallades, generalitzades, sense criteris ni social, ni productius sinó estrictament comptables ha sorprès fins a membres de CiU... Unes retallades de perdigonada les va qualificar el diputat Fernández Teixidó!

El govern espanyol del PSOE té molta responsabilitat de l'actual situació catalana: és irracional i antisocial fer arribar, del 3’7 a l’1’3% de dèficit pressupostari en un any, a les Comunitats Autònomes, quan aquestes -junt als ajuntaments- assumeixen la major part de les polítiques socials. Una irracionalitat acordada en part per la Unió Europea i compartida per l’establishment europeu. Artur Mas hauria de reclamar també un pacte per millorar la situació financera de les CCAA: o bé disminuir en relació a l’Estat la dimensió de l’ajust o bé flexibilitzar els terminis. Fins i tot, podria haver plantejat, tot i assumir el marc d’ajustament, una política d’ingressos, preservant així determinades inversions productives i socials. Però no, en un context de fortes retallades, han “trobat” els diners per eliminar l’impost de successions,amb un criteri que va contra l’economia i en contra de qualsevol criteri d’equitat.

Al final, aquesta combinació entre el que no diuen –que ara es troben a faltar els recursos de tants anys de rebaixes d'impostos als poderosos-; el que no fan –demanar un ajust més espaiat- i l’aplicació del seu dogma –es pot retallar en drets socials però mai demanar més ni a qui més té, ni a qui més contamina, ni a qui més especula-; porten al Govern d’en Mas a un únic camí: al de les tisorades sense fi.

Però les retallades, que afecten els centres sanitaris i en els centres educatius, no són un pur ajustament comptable, sinó que per la seva profunditat suposen un canvi de model. El risc és que anem cap a un model d’Estat assistencial, dualitzat que aboca les classes mitjanes que puguin a adquirir els serveis sanitaris i socials en el mercat privat, finançat amb rebaixes fiscals. I deixa un estat assistencial de qualitat inferior per als que no s’ho puguin pagar, bona part de la societat.

Però hi ha d'altres models de polítiques ja en el present, que per nosaltres ens han d'orientar el futur. Ahir tarda, a Barcelona, vaig assistir al seminari organitzat per la Green European Foundation sobre «Noves polítiques per crear ocupació social i verda». Vaig poder conèixer les experiències d'Alemanya i Aústria en l'anomenat sector verd de l'economia; així, davant l'actual situació de crisi econòmica i d'atur, es pot crear ocupació de qualitat, en la perspectiva de la inclusió social i la sostenibilitat. Són un conjunt d'experiències exitoses que permeten avançar en la consolidació de l‘estat del benestar, en l‘equitat entre homes i dones, en la participació de la dona en el mercat de treball, en un nou model energètic i en la lluita per la sostenibilitat i contra el canvi climàtic. Aquesta nova ocupació és molt menys vulnerable a les situacions de crisi, perquè es redueix la dependència de les bombolles especulatives i de l’evolució inestable dels mercats exteriors financers o de béns i serveis.

ICV-EUiA ho pretenem adaptar mitjançant l'estratègia “Nova Economia, Nova Ocupació” ; basada en el desenvolupament de les oportunitats que ofereix l’economia verda i les polítiques socials per promoure la transició cap a un model socialment just i ecològicament sostenible. L‘horitzó d‘aquesta estratègia va més enllà del proper mandat municipal 2011-2015, però ja ha de significar canvis importants en el curt termini.

Per tant hi ha d'altres futurs possibles, alternatius a les retallades de l'Estat del benestar i als retrocessos dels drets socials.

Article publicat al diari Regió 7 el dissabte 9 d'abril de 2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada